MINIBAR
Minibarek to przydatna usługa w pokoju hotelowym.
Warto wiedzieć, że nie zawsze był on standardem. Historia pierwszych minibarów sięga lat 50-tych dwudziestego wieku. Wówczas trochę się one różniły formą od obecnej- zawierały bowiem po prostu bezpłatne napoje w pokoju. W latach 60-tych zaczęto używać chłodziarek, a dopiero Robert Arnold ,w 1976 roku, wprowadził pierwszy minibar w obecnie znanej nam formie, tj. z płatnymi mini buteleczkami mocnych alkoholi. Do lat 70-tych sieć hoteli Hilton jako pierwsza wprowadziła minibary we wszystkich swoich hotelach na całym świecie, a w ich ślady poszły inne obiekty.
Dziś minibary stały się niemal nieodzownym elementem wyposażenia.
Zwłaszcza w pokojach hoteli trzy- i czterogwiazdkowych. Goście mogą korzystać z małych buteleczek schłodzonych napojów alkoholowych, piwa, wody, soków, przekąsek- takich jak chipsy, orzeszki czy batony.
Coraz więcej hoteli decyduje się na umieszczenie w swoich minibarach zdrowej żywności, jak na przykład warzywa pokrojone w słupki lub soki jednodniowe. Niektóre obiekty noclegowe również przyłączają się do szerzenia lokalnego patriotyzmu, lokując z swoich minibarach produkty miejscowych wytwórców, jak ekologiczne chipsy warzywne czy piwo pochodzące z małych kraftowych browarów. Taka różnorodność w wyborze produktów z pewnością uatrakcyjnia usługę jaką jest minibar.
Im bardziej luksusowy hotel, tym bardziej luksusowe produkty możemy znaleźć w minibarku.
Poczynając od drogich, ekskluzywnych win i szampanów, poprzez wieloletnie whiskey, aż po szeroki wybór najróżniejszych wód mineralnych.
Choć istnieją miejsca, w których produkty z minibaru (lub ich ograniczona część) są wliczone w cenę pobytu, w większości miejsc nadal jest to usługa dodatkowo płatna. Podczas pobytu w hotelu służba pięter codziennie uzupełnia nasz minibarek, a produkty z których skorzystaliśmy, doliczane są do naszego rachunku. Najczęściej rozliczenie za tą usługę następuje w momencie wymeldowania z hotelu. Będąc Gościem hotelowym warto pamiętać, że obiekt na obowiązek umieścić w każdym pokoju aktualny cennik minibaru.
Bayjonn Hotel Sopot oczywiście również oferuje swoim Gościom bogaty wybór produktów w minibarze. Opcja ta jest wyjątkowo korzystna w hotelach przy plaży, gdyż najczęściej korzystamy z ich usług latem, gdy dni są gorące a pragnienie silne
Zapraszamy do Hotelu w Sopocie Bayjonn